VEČNI SNEG IN LED

Ledenik

Severni pol, ki ga imenujemo Arktika, leži sredi zamrznjenega Severnega ledenega morja, ki je obkrožen z Evropo, Azijo in Severno Ameriko. Južni pol pa je obdaj z zamrznjenim kontinentom, ki ga imenujemo Antarktika [5.].


Ali veš?

Antarktika je peti največji kontinent na in ima 90% vsega svetovnega ledu [5.].

Antarktika

Polarna območja poznajo le dva letna časa: poletne in zimo. Ko je na Antarktiki zima je na Arktiki poletje in obratno. Za polarna območja so značilne dolge, zelo mrzle in temne zime. V tem času sonce ne vzide. Poletja so kratka in hladna. V tem času sonce ne zaide [5.].

Polarno podnebje je zelo mrzlo in suho. Za ta območja so značilni tudi zelo močni vetrovi [5.].


Ali veš?

Antarktika je najbolj mrzel in vetroven kraj na našem planetu. Povprečna zimska temperatura na Antarktiki je — 60°C, močan veter pa doseže hitrost 300 km/h. Nezaščiten človek bi tako lahko zamrznil v nekaj minutah [5.].


Arktika in Antarktika sta mrzli puščavi. Tako je v teh krajih tako malo padavin, kot v puščavah. Letno ne pade več kot 2400 cm dežja ali snega [5.].


Ali veš zakaj sta pola mrzla? 

Sončni žarki na naš planet prinašajo toploto in svetlobo. Zemlja je okrogla, zato so žarki na polih šibkejši. Do polov morajo žarki potovati dlje časa skozi atmosfero, zato do polov pride malo toplote [5.].

Poleg tega pa sta na polih sneg in led, ki sta bele barve. Bela barva pa odbije od 50 do 90 odstotkov sončne toplote [5.].


Več o rastlinah v polarnih območjih si lahko prebereš tukaj.

Več o živalih in njihovem življenju v polarnih območjih si lahko prebereš tukaj.