POLARNE RASTLINE

Za polarna območja so značilne precej težke življenjske razmere. Na Arktiki je prst pod površjem trajno zamrznjena, vrhnja plast prsti se odtali samo poleti. Zaradi velike količine snega in ledu, ki se tudi stopi poleti nastane veliko vode, ki nima kam odtekati. Tako je prst šotasta in močvirnata, z mnogimi jezeri in mlakami. Torej morajo biti Arktične rastline prilagojene na zelo mokro prst, suh zrak in nizke temperature zraka [5.].

Za arktične rastline je značilno, da rastejo blizu tlom in so tesno zbrane skupaj v šope, da so čim bolje zaščitene pred vetrom, da ujamejo več vlage in da jih sneg in led ne pomečkata prehitro [5.].

Arktične rastline imajo debele in povoščene liste. Listi imajo majhne luknjice, da je izguba vode čim manjša. Prav tako pa morajo Arktične rastline pohiteti pri dozorevanju semen, saj imajo za to zelo kratko obdobje poletja. Seme mora biti tako konec poletja pripravljeno. Čez zimo seme počiva in čaka, da prihodnje poletje čim prej vzkali ali požene mladike [5.].

Listi, mladike korenine in plodovi Arktičnih rastlin zagotavljajo hrano mnogih živalim [5.].


Ali veš?

Na Antarktiki je več kot 400 vrst lišajev, nekateri izmed njih so stari vsaj 10 000 let, a so še vedno zelo majhni, saj v mrzlih razmerah zelo počasi rastejo [5.].


Več o življenjskem okolju si lahko prebereš tukaj.