POLARNE ŽIVALI

Kako je živeti v večnem snegu in ledu?

V kratkem času poletja, mnoge živali obiščejo polarne kraje, kjer se nahranijo, gnezdijo in vzredijo svoje mladiče. Samo nekatere živali, ki so zelo trdožive lahko tu živijo celo leto [5.].

Živali na obeh polih so se na podnebne razmere prilagodile. Gosto in debelo krzno ali perje ter mastno kitovo olje živalim pomagajo, da zadržujejo toploto in preprečujejo vdor mraza [5.].

Živali na Arktiki

Živali na polih živijo tako na kopnem, kot tudi v morju. Živali so zelo raznolike, najdemo insekte, glodalce, sesalce [5.] …

Severni jelen

Veliko sesalcev in ptičev je selivcev. To pomeni, da se, ko je na polih poletje, selijo in krajev in morij zunaj severnega tečajnika selijo proti polu. Med selivce uvrščamo: severne jelene, race, gosi, labode, ptice močvirnice in nekatere tjulnje [5.].

Najbolj trdožive živali pa na severnem polu živijo vse leto. Te živali so: mošusov bivol, severni medved, tjulnji, kiti, arktične lisice, snežna jerebica in slonokoščeni galeb [5.].

Severni medved

V spodnjem videoposnetku si lahko pogledaš severne medvede.

Arktična lisica

Jezera, ki nastanejo na Arktiki poleti so tudi odlična za razmnoževanje komarjev in drugega mrčesa. Najdemo tudi metulje, čebele in hrošče. Eden izmed redkih metuljev je Arktični bisernik [5.].

Živali na Antarktiki

Za Antarktiko je značilno, da je zelo malo površin, ki niso pokrita s snegom ali ledom [5.].


Ali veš?

Največja žival, ki na kopnem Antarktiki živi celo leto je 12 mm velik brezkrilni komar [5.].


Tjulnji

Tjulnji, pingvini in morske ptice pridejo na Antarktiko šele poleti, ko se na robovih kontinenta led in sneg stali. Na Antarktiko pridejo, da se tukaj razmnožujejo. Preostanek leta pa živijo na otokih okoli Antarktike, kjer življenjske razmere niso tako zelo hude [5.].

Pingvini

Več o življenjskem okolju si lahko prebereš tukaj.