PODZEMSKE JAME

Podzemska jama

Večino podzemnih jam oblikuje zakisana voda. Zakisana voda počasi razjeda mehko, apnenčasto skalo in na takšen način nastane podzemna jama. Jame nastajajo počasi, lahko tudi tisoč let [1.].

Kisla deževnica pa ni pomembna samo pri razgrajevanju kamnine, lahko jo tudi na novo oblikuje. S pronicanjem deževnice skozi apnenčasta tla, se v deževnici raztaplja apnenec. Tako ga deževnica nosi s sabo vse do podzemnih jam. Deževnica počasi kaplja z vrha jame. Vsaka kapljica pa pusti za sabo pusti apnenec iz katerega nastanejo kapniki. Kapniki, ki visijo s stropa se imenujejo stalaktiti, kapnike, ki nastanejo na tleh, pa imenujemo stalagmiti [2.].


Ali veš?

Jame so v preteklosti predstavljaje prvi dom predzgodovinskemu človeku. Ljudje niso živeli globoko v jamah, ampak blizu vhoda. Tam so se skrivali prem slabim vremenom, jedli in spali. Stene jam v katerih so živeli so tudi poslikali. Takšne stenske poslikave lahko najdemo v številnih jamah po svetu [1.].

Jamska poslikava

V jamah vladajo zelo neugodne življenjske razmere. Zato morajo biti živali in rastline zelo dobro prilagojene na življenje  v jami. Kljub temu, da so v jamah vse leto enakomerne življenjske razmere v njih ni svetlobe, zato v njih rastline ne morejo rasti [1.].

Več o jamskih živalih in njihovem življenju si lahko prebereš tukaj.