KORALNI GREBEN

Koralni greben

Koralne grebene lahko najdemo v dobro osončenih plitvih vodah tropskega morja. Korale sestavljajo ostanki tisočih drobnih koral ali polipov, ki živijo združeni v kolonijah. Vsak polip je velik le od 1 do 10 mm in je podoben drobni morski vetrnici [1.].


Ali veš? 

Koralni grebeni nastanejo iz polipov, ki imajo trden zunanji skelet, ki jih varuje. Ko odmrejo, skelet polipa pade na morsko dno. Na čedalje večjem kupu okostij odmrlih polipov živi naslednja generacija polipov in tako postopno nastane koralni greben. To je izjemno počasen postopek. Koralni greben se tako vsako leto poveča le za nekaj centimetrov. Zato je večina koralnih grebenov stara več tisoč let [3.]


Koralni atoli

Posebna vrsta koralnega grebena je koralni atol. Gre za koralni greben, ki je obročaste oblike in obdaja laguno plitve vode. Deli atola pa so pogosto dvignjeni nad morsko gladino. Tako nastajajo otoki, ki so pokriti z bujnim tropskih rastlinjem [1.].

Koralni atol

Kako nastane koralni atol?

Atoli nastanejo iz obrežnih koralnih grebenov, ki se nahajajo na obalah vulkanskih otokov. Vulkanski otroki se počasi pogrezalo, koralni grebeni pa rastejo. Ko se vulkanski otok dokončno potopi se na delih koralnega grebena nabere pesek in tako nastane kopno. Takšen proces je zelo dolgotrajen. Traja tudi nekaj milijonov let [1.].


Atoli se lahko nahajajo tudi zelo daleč od kopnega, prav tako so lahko zelo različnih velikosti. V oceanih najdemo atole, ki so zelo majhni pa tudi takšne, ki imajo premer obroča 30 km. Večino atolov najdemo v Indijskem in zahodnem Tihem oceanu [1.].

Poleg koralnih atolov poznamo pregradne koralne grebene in obrobne koralne grebene. Za pregradne koralne grebene je značilno, da se nahajajo ob obali (do 200 km daleč) in so ločeni od kopnega s široko in globoko laguno. Za obrobne koralne grebene je značilno, da ležijo precej bližje obale [1.].


Ali veš? 

Največji pregradni koralni greben na našem planetu je Veliki koralni greben, ki se nahaja ob vzhodni obali Avstralije. Ponekod je pretrgan, a je dolg več kot 2000 km. Ker je tako zelo velik, je viden celo iz vesolja [1.].

Veliki koralni greben

Več o rastlinah v koralnih grebenih si lahko prebereš tukaj.

Več o živalih v koralnih grebenih si lahko prebereš tukaj.